Tema for studieåret: Å arbeide med par og grupper
NGI starter opp andre studieår i etterutdanningen terapi høsten 2025. Studenter som har gjennomført første studieår i utdanningen kan søke om å fortsette i andre år. Den praktiske gjennomføringen mht. antall undervisningssamlinger og antall veiledninger er tilsvarende som i første studieår. I første samling vil det være fokus på par, andre samling omhandler arbeid med gruppe, tredje samling arbeid med par og i fjerde samling vil vi ha fokus på forskjellige former for grupper.
I andre år av utdanningen vil vi utforske hvordan det er å arbeide med flere enn en klient i terapi. Feltet blir mer komplekst og gir andre valg til intervensjoner. Forskjellige teorier, både fra gestaltterapi og andre retninger vil bli gjennomgått og prøvd ut i praksis både i arbeide med par og grupper.
Studenter som har fullført etterutdanningen med 2 år fra 2024-26 vil kvalifisere for å søke veilederutdanningen ved NGI.

© Illustrasjon: Erik Tresse
Timeplan for studieåret 2025-2026
Gro Skottun, samling 1.
Hvordan kan terapeuten se paret som en helhet i parterapi
Undervisningen er basert på Sonia Nevis og Joseph Zinker teorier og metoder og videreutviklet av Gro Skottun og Daan van Balen.
I denne samlingen vil det bli gitt en kort innføring i teorier omkring felttenkning fra Kurt Lewin, helhetstenkningen fra Smuts og Frits Perls, figur/grunn prinsippene fra gestaltpsykologien og hvordan Sonia Nevis og Joseph Zinker bruker disse teoriene i arbeide med par og grupper. Vi utforsker hvordan terapeuten kan se på paret som en helhet eller som delene i denne helheten, hva forskjellene kan bli når terapeuten henvender seg til enkeltindividet i paret eller gir intervensjoner til begge.
Det undervises i begreper som «god form» og estetikk og Kurt Wertheimers teori om loven om pregnans, som sier at all organisering av det vi persiperer er den beste og enklest mulig i den gitte situasjon. Terapeuten forutsetter at det samme gjelder mennesker, slik at når de ser på enkeltindivider eller par har de med seg en holdning om at «de gjør som best de kan i den gitte situasjonen». Terapeuten tenker helhetlig og er klar over hvor oppmerksomheten rettes, om det er utover på klienten/paret, innover på kroppslige fornemmelser, følelser eller på tanker.
Om Gro Skottun:

Gro Skottun (f.1945) var med på å starte Norsk Gestaltinstitutt i 1986 hvor hun i dag er førstelektor. Gro er utdannet sosionom (1970), gestaltterapeut (1990) med 3-årig etterutdanning ved Multi-di-Mens i Nederland og har en MSc i Gestalt Psychotherapy fra England (2004). Gro oppnådde tittelen førstelektor i desember 2011.Gro har undervist internasjonalt i mange år, hovedsakelig ved instituttene i Praha og Budapest der NGI har hatt ansvar for undervisningen.
Daan van Baalen, samling 2.
Hvordan arbeide med gruppen i gruppeterapi
Denne samlingen bygger på teorier og erfaringer fra første samling og tidligere undervisning i grunnutdanningen om hvordan arbeide med grupper. Forskjellige måter å arbeide terapeutisk med grupper basert på teorier om figur/grunn, forgrunn/bakgrunn og feltteorien vil bli utforsket og utdypet. Undervisningsgruppen vil bli brukt som arena for læring i praksis.
Hensikten med denne undervisningen er at studentene skal få en bedre forståelse og kunnskap om gruppeterapi.
Om Daan van Baalen:

Daan van Baalen (f.1942) var med på å starte Norsk Gestaltinstitutt i 1986 hvor han i dag underviser og veileder. Daan er utdannet lege (1971 i Nederland), gestaltterapeut (1975 i Nederland), gruppeanalytiker (1983 i Nederland) og psykosynteseterapeut (1981 i London). Daan oppnådde tittelen førstelektor i desember 2011. Han har 10 års erfaring innen allmennmedisin som lege og psykoterapeut.
Vibeke Visnes, samling 3.
Hvordan arbeide med gestalt integrativ metode i arbeidet med par
I denne samling blir dere introdusert til Gestalt Integrativ metode som består av en relasjonell prosessmodell og en Gestalt Integrativ modell over fenomenologiske domener inspirert av Daniel Stern.
Dette er en forskningsbasert metode til bruk i parterapi. Den kan også være til støtte i andre prosesser med grupper, lederutvikling, organisasjon, familier med mer.
Gestalt Integrativ metode integrerer Ruella Franks Developmental Somatic Psychotherapy, og vi bygger videre på erfaringene fra det første året i etterutdanningen.
Om Vibeke Visnes:

Vibeke Visnes (f. 1967) er doktor i psykoterapi fra Metanoia Institute og Middlesex University i London (2022) og underviser ved grunnutdanningen på terapistudiet ved NGI. Vibeke har lang erfaring som privatpraktiserende gestaltterapeut og veileder og hun har tatt grunn-, etter- og veilederutdanning ved NGI. I tillegg har hun en MSc i Gestalt fra Metanoia Institute og Middlesex University, klinisk sertifisering som parterapeut ved det samme instituttet, Advanced training i Developmental Somatic Psychotherapy ved Center for Somatic Studies (Ruella Frank NY) og veilederutdanning ved Istituto di Gestalt (Margherita Spagnulo Lobb).
Bodil Stranden Riise, samling 4.
Hvordan arbeide med forskjellige former for grupper
I denne samlingen ser vi på hvordan vi kan arbeide med ulike grupper utenfor en terapeutisk kontekst. Dette inkluderer blant annet team, læringsgrupper, utviklingsgrupper og andre organiserte samlinger av mennesker med et felles formål.
Deltakerne vil utforske hvordan gruppens mandat og en spesifikk bestilling vil kunne påvirke både prosess og intervensjoner. Det vil bli lagt vekt på undervisning i hvordan begynne og avslutte grupper. Vi ser på etiske hensyn, lederroller, gruppens mål og hvordan vi kan legge til rette for gode lærings- og utviklingsprosesser.
Gjennom praktiske øvelser og refleksjon vil deltakerne få mulighet til å anvende gestaltteoretiske prinsipper i arbeid med ulike type grupper. Dette innebærer å fokusere på helhetlige prosesser, bevissthet om her og nå, samt å fremme en bedre forståelse av dynamikken i gruppen.

Bodil Stranden Riise har vært en del av fagmiljøet ved NGI siden 2010 og har siden 2018 ledet skolen som rektor. Hun startet som veileder for studentene før hun gikk over i rollen som høyskolelektor, hvor hun har undervist i de fleste av skolens programmer. Med en solid bakgrunn som privatpraktiserende gestaltterapeut, coach og veileder, bringer Bodil inn en unik kombinasjon av faglig tyngde og praktisk erfaring. Hun har bred erfaring fra norsk næringsliv, både som leder og konsulent, noe som gir henne en verdifull innsikt i hvordan gestaltterapi kan anvendes i ulike profesjonelle sammenhenger. Bodil er utdannet gestaltterapeut med etterutdanning og veilederutdanning fra NGI. Hun har en mastergrad i gestaltpsykoterapi fra Middelsex University i England og eksamen i parterapi fra Metanoia Institute i London. I tillegg er hun økonomiutdannet fra Tyskland, noe som gir henne en bred kompetanse på tvers av fagfelt.
Om veiledning:
Veiledning i små grupper i tre timer med veileder. Tidspunkt for veiledning vil bli gitt ved studiestart.
Opptakskrav:
Gjennomført etterutdanningens første studieår 2024-2025 i ved NGI.
Gjennomføring:
2 år- 4 samlinger a 2 dager à 16 timer og 4 ganger veiledning à 3 timer.
Undervisningstider: alle dager, 09.00-17.00.
Timeplan:
Etterutdanningen er to-årig og du søker per. studieår.
Praktisk informasjon:
Pris: NOK 16 800,- inkludert veiledning
* Gjelder for studieåret 2025/2026
Sted: NGI
Inkludert i prisen:
- Undervisning: 4 samlinger per studieår
- Veiledning i gruppe: 4 ganger per studieår
Inkluderer ikke:
- Litteratur